Edebi Düzyazıda Bilimsel Söylem Yoluyla Dilsel Varyasyon Doğurması - Zidane, Rahmouna (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2022)
Bilimsel dil, kurgudan yoksun gerçekleri ifade eden iddialı dilsel eylemlerin yaygınlığı ile karakterize edilir. Esas olarak akademik yazılarda bilimsel, teknik veya didaktik amaçlara hizmet etmek için kullanılır. Bununla birlikte, edebi eserlerde, bilimsel ve bilimsel olmayan kurgu dahil olmak üzere edebi eserlerin farklı türlerinde bulunabilir. Bu nedenle, bu makale bilim dilinin edebiyattaki rolünü ve etkisini tasvir etmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, yazarların eserlerinde dilsel varyasyonu belirttiği bilimsel dilin güdümünü ortaya çıkarmaya çalışılmıştır. Bilim dilinin kullanımıyla oluşturulan işlevsel ve üslup çeşitliliğini göstermek için edebi çalışmalardan çeşitli örnekler gösterilmiştir. Bilimsel dilin edebi metinlerdeki işlevlerini incelemek için söylem çözümlemesi uygulanmıştır. Sonuç kısmında, dikkatle incelenen örnekler ile edebi düzyazıya bilimsel dilin dahil edilmesinin edebi yazı karakterlerinin geçmişini ve yazarın üslupbilim becerisini ortaya çıkarmaya yardımcı olduğu görülmüştür.