Görünmeyeni Görmek: Devlet Kimliğinin Dönüşümü ve Türk-Arap İlişkilerinde Ekonomik Çıkarlar, 2002-2012 - Tüzgen, Abdullah Enes (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2022)
Daha önceki on yıllara kıyasla, 2002-2012 yılları arasında Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki uluslararası ticarette yüksek oranda bir artış gözlemlenmektedir. Bu on yıllık dönemde, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine ihracatı 13 kat, bu ülkelerden Türkiye’ye yönelik doğrudan yatırım ise 4,5 kat oranında artmıştır. Böyle bir dönüşüm nasıl açıklanabilir? Bu makalede Türkiye’de devlet kimliğinin dönüşümünün ulusal çıkar kavramsallaştırmasındaki bir dönüşüme sebebiyet verdiği iddia edilmektedir. Bu yeni devlet kimliğinde “Ortadoğu”nun ne manaya geldiği de değişikliğe uğradığı için, daha önce “görünmez” halde bulunan ekonomik çıkarlar görünür olmuştur.