İbn Haldun'un Uluslararası İlişkilerin Sosyal Dinamikleri Çalışmalarına Katkısı - Fedayee, Mohammad Javid (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2023)
Bu makale, 14. yüzyılda yaşamış ünlü Müslüman tarihçi, filozof ve akademisyen İbn Haldun'un sosyal ve siyasi eserleri üzerine bir çalışmadır. Uluslararası ilişkilerin sosyal dinamikleri alanındaki görüşleri büyük beğeni toplamış ve günümüz akademisyenlerini hala etkilemektedir. İbn Haldun'un tarih metodu, sosyal kurumların ve insan davranışlarının tarihsel olguları nasıl şekillendirdiğini vurgulayan kendine özgü bir metottur. İbn Haldun'un ufuk açıcı eseri Mukaddime, özellikle uluslararası ilişkiler alanında insan davranışının döngüleri ve kalıpları ile toplumun evriminin kapsamlı bir incelemesini sunmuştur. İbn Haldun'un Asabiye, Umran, kırsal ve kentsel yaşam, devlet ve iktidar en etkileyici eserleridir ve Umran'ı evrensel bir medeniyet olarak kabul edilebilir. Onun kavramları, özellikle uluslararası ilişkilerde insan davranışının ve sosyal gelişimin karmaşıklığını anlamamıza hala yardımcı olmaktadır.