Kendini Tanıma, Kültürel Kimlik ve Dış Saygıyı Birbirine Bağlayan Mekanizmaların Araştırılması: Teorik Bir Araştırma - Alidu, Shafiu (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2024)
Kendimizi kültürel olarak tanımlama şeklimiz ve kişisel olarak kendimizi nasıl tanıdığımız, toplumdan ve genel olarak dünyadan aldığımız saygının düzeyini büyük ölçüde etkiler. Araştırmacı, bir bireyin ancak kimliğini benimsediğinde saygı, tanınma veya onur alabileceğini, çünkü kendini kabul etmenin ve onaylamanın başkalarından onaylanmanın yolunu açmada etkili olduğunu savunuyor. Tanınma teorisine dayanan ve Axel Honneth, Nancy Fraser ve Charles Taylor gibi saygın bilim adamlarının çalışmalarından beslenen; Bu araştırma, bireylerin kendini tanıması, kültürel kimlik ve kazandığı dış saygı arasındaki karmaşık etkileşimi açıklayan kavramsal bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır. Araştırma, bu mekanizmaları inceleyerek kişinin kişisel algısının ve kültürünün küresel toplumdaki sosyal konumunu nasıl etkilediğine dair anlayışımızı zenginleştiriyor. Bu çalışmanın bulguları, benzersiz kişisel kimliklerin kabul edilmesi ve takdir edilmesinin, kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesinin ve kurumsal eşitsizliklerle yüzleşmenin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, toplumlarımızdaki farklı kimliklere değer vermenin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.