Arabuluculuk Süreçlerinde Gelişen İhtiyaçlar, Anlaşmayı Destekleyebilecek Öneriler: "Sınırlandırılmış Hakem Yetkisi" ve "Arabulucunun Yedieminliği" - Metin, Umut (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2025)
Arabuluculuk müzakeresinde tarafların anlaşmaya yaklaştıkları lakin anlaşmaya ulaşılamayan hallerde sorunu ortadan kaldırıcı önerilere ihtiyaç duyulabilmektedir. Nitekim arabulucunun öneride bulunması ve tarafların kabulüyle arabuluculuktan tahkime geçiş de sağlanabilmektedir. Bu noktada; tahkime geçilmiş olduğu bir halde tarafların sürpriz bir hakem kararı ile karşılaşmasını engelleyecek bir imkânın sunulabilmesi, uyuşmazlığın çözümü için fayda sağlayabilir. Çalışmamızda “Sınırlandırılmış Hakem Yetkisi” olarak isimlendirdiğimiz yöntem, arabuluculukta anlaşma anlaşma imkânı oluşmayan hallere çözüm üretilmesi hedefini taşımaktadır. Sunduğumuz yöntemdeki amaç, tarafların arabuluculuk sürecinde uyuşmazlığın çözümüne ilişkin sağladıkları yakınlaşmayı göz ardı etmeden, uyuşmazlığın çözümüne imkân vermektir. Arabuluculukta anlaşma için özellikle taşınır eşyaların tarafsız ve güvenilir bir üçüncü kişiye teslimi ihtiyacı gündeme gelebilmektedir. Uygulamada “Escrow Aracısı”,“Yediemin” olarak ifade edilebilecek bu kişi vasıtasıyla, taşınır bir eşyanın varılacak arabuluculuk anlaşması ardından kime teslim edileceği yönetilerek, salt ortada taraflar için maddi veya hukuki kıymeti bulunan taşınırın teslimi konusundaki şüphenin ortadan kaldırılması sağlanabilecektir. Tarafsız, güvenilir kişi olan arabulucunun escrow aracısı/yediemin olarak vazife üstlenmesi arabuluculukta anlaşmayı destekleyebilecektir.