Radikalleşme Araştırmalarında Temel Yaklaşımlar: Literatür Taraması - Alegöz, Halil İbrahim (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2024)
Radikalleşme kavramı, özellikle Soğuk Savaş’ın güvenlik yapısının çözülmesinin ardından takip eden yıllarda, küresel güvenlik çalışmaları ve entelektüel çevrelerde büyük ilgi görmüştür. Bu kavram, 11 Eylül 2001'de ve 2004'te Madrid ve 2005'te Londra gibi Avrupa kentlerinde meydana gelen terör eylemlerinin ardından küresel çapta tanınırlık kazandı. Bu analitik paradigma, siyasi şiddet olaylarını yorumlama pratiğinde, özellikle de cihatçı terörizm ve Batılı "yabancı savaşçıların" Suriye ve Irak'a katılımı üzerine yapılan akademik araştırmalarda yaygın olarak kabul görmüştür. Sosyal bilim alanları, özellikle yerli şiddet yanlıları ile bağlantılı olarak radikalleşme konusuna giderek daha fazla odaklanmakta ve görünüşte sıradan olan bireylerin terörizmi benimsemeye doğru çekildiği karmaşık süreçleri anlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmamız radikalleşme kavramının uluslararası güvenlik mimarisinin daha geniş bağlamı içerisindeki pratik temellerine yer vermekte ve radikalleşme literatüründe tartışılan başlıca yaklaşımları konu edinmektedir.