İntihar Üzerine Etimolojik ve Terminolojik Bir İnceleme - Ladikli, Nefise; Tarı Cömert, Itır (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2024)
İntihar hukuki, tıbbi, ekonomik, sosyal ve bireysel sonuçları olan bir halk sağlığı sorunudur. Aynı zamanda psikoloji ve sosyoloji perspektifinden neden-sonuç ilişkileri bağlamında incelenmeye ihtiyaç duyan, çok boyutlu bir olgudur. İntihar üzerine yıllar içerisinde çok sayıda ve farklı yöntemlerle çalışmalar yürütülmüş olmakla beraber, intihar riskinin ön görülebilmesi ve intiharın kesin ve etkili biçimde önlenebilmesi hususlarında halen araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu araştırmaların yürütülebilmesi için kuramsal altyapıya ihtiyaç olup, tanım ve terminolojinin de anlaşılması gerekmektedir. Bu derleme, Türkçe ve İngilizce özelinde intihar sözcüğünün etimolojisi ile intihar olgusunu tanımlama ve sınıflandırma girişimlerini ele almaktadır.