19. ve 20. Yüzyıl İslam Düşünürlerinin Mucizelere Yaklaşımı - Sarıkaya, Abdüssamet (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2024)
Abduh, Afganî, Reşid Rıza ve Seyyid Ahmed Han’ın başını çektiği İslâm modernistleri Batı’dan gelen baskıya karşı aydınlanmanın ürettiği değerler ile İslâm inançları arasında doğrudan bir paralellik kurmaya giriştiler. Onların modernist duruşları yeniçağdaki Kur’an yorumunu da derinden etkilemiş, “vahyin akla egemenliği”, “erken dönem rivayetlerinin yoruma kaynaklık edişi”, “gayb ile ilgili konuları aynen muhafaza etme” gibi geleneksel kültürün önemle üzerinde durduğu konularda çok ciddi kırılmalar yaşanmıştır. Mucizevî kıssalar da bu değişim çabalarından payını almıştır. Aydınlanma ile palazlanan “doğal din” tasavvuruna çok benzer bir biçimde mûcizelerin imkânı tartışmaya açılmıştır. Bu bağlamda onlar modern bilimsel gelişmeleri yakından takip etmek suretiyle mucizeleri bu çerçevede açıklama ihtiyacı içerisine girmişlerdir.