Tuz-Demir Söylevi: Çin Devlet Monopolü Üzerine Bir Çalışma
DOI:
https://doi.org/10.36657/ihcd.2023.113Anahtar Kelimeler:
Çin, Tuz ve Demir, Gelenek, Devlet TekeliÖzet
Xi Jinping yönetimi, ulusal ve uluslararası düzeyde iddialı, özür dilemeyen ve otokratik olarak nitelendirilmektedir. Çinli şirketler üzerindeki sıkı kontrol ve yüksek teknoloji şirketlerine yönelik baskılar geniş çapta tartışmalara konu olmaktadır. Çin Komünist Partisi'nin ekonomik sistemine bakıldığında da, devlet kontrolünün temel bir eğilim olduğu görülmektedir. Xi'in özel sektöre olan hassasiyetinin nedeni ve özel sektör üzerinde devlet tekeli fikri, sorulabilecek önemli sorulardır. Bu makale, Çağdaş Çin'deki devlet yönetimini ilerici bir metodoloji yerine tarihsel bir yaklaşımla inceleyerek, Tuz ve Demir Üzerine Söylevler adlı ünlü klasik eserin ana fikiri ve onun ardışık hükümetlerdeki mirasını analiz ederek bu sorulara cevap aramaktadır. İlk bölüm tarihsel bir perspektifle, tekelci ekonomi politikalarının tarihsel arka planı bu politikayı destekleyici rasyonel argümanları göstermeyi odaklanmaktadır. İkinci bölüm ise bu politikanın günümüzde nasıl ve neden hala canlı olduğunu açıklamaya çalışmaktadır. Bunları analız derek bu çalışma, Çin'in ekonomideki ana endişesinin, geleneksel Çin devlet yönetiminin mirası olan otorite ile özel sektör arasındaki güç farkını korumak olduğunu savunmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 MEVLAN TANRIKUT
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
İbn Haldun Çalışmaları Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.