Türk İdari Yargılama Hukukunda Manevi Tazminatta Islaha İlişkin Düşünceler
DOI:
https://doi.org/10.36657/ihcd.2025.129Anahtar Kelimeler:
Türk İdari Yargılama Hukuku, Manevi Zarar, Manevi Tazminat, Islah, Dava Değerinin ArtırılmasıÖzet
Türk İdari yargılama hukukunda iki tip dava bulunmakta olup bunlar iptal davası ve tam yargı davasıdır. Tam yargı davalarında talep edilen tazminat hem maddi hem manevi yönden olmaktadır. Tam yargı davalarında ıslah imkanı da kural olarak yargılama aşaması devam ederken meydana gelen gelişmelere göre, nihai karar verilinceye kadar talep edilen miktarın bir kez artırılabilmesi suretiyle kullanılabilmektedir. Bu artırma imkanı Türk İdari Yargılama Hukuku’nda sonradan getirilmiş bir düzenlemedir. Bu düzenleme getirildikten sonra manevi tazminat talepleri bakımından da bunun uygulanıp uygulanamayacağı tartışılmıştır. Bunları ifade edebilmek için önce genel olarak medeni usul hukukundaki ıslah müessesesini ve uygulamasını da Yargıtay kararlarından örnekler vererek inceleyeceğiz. Sonra Danıştay yaklaşımından söz edeceğiz. Akabinde, adli yargı ve idari yargının farklı yönde kararlarının bulunduğu bu tartışma alanında idari yargı bakımından manevi tazminatta ıslahın mümkün olması gerektiği, kural olarak bir kez yapılsa da yeni olayların ortaya çıkması durumunda yeniden yapılabileceği, istinaf aşamasında da bu hakkın bazen tanınması gerektiği, ilk dilekçede yer almasa dahi bu talebin sonradan ileri sürülebileceğine dair görüşlerimizi ifade edeceğiz.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Seyit Rasim Doru
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Makalelerin yayıma kabul edilmesi durumunda ticari amaç da dahil olmak üzere ve aynı lisansı kullanmak şartıyla, çalışmanın başka çalışmalarla birleştirilmesi, çalışmanın üzerine yeni bir çalışma yapılması ya da farklı düzenlemeler yapılmasına izin verilir.
İbn Haldun Çalışmaları Dergisi'nde yayınlanan çalışmaların telif hakları yazarına aittir. Yazarlar çalışmalarını çoğaltmak ve yaymakta özgürdür.